Quantcast
Channel: TecnolONGia
Viewing all articles
Browse latest Browse all 35

Captació online? Projectes, sí; organitzacions, no. El cas de Change

$
0
0

No hi ha cap mena de dubte que un dels principals interessos (i preocupacions) de les ONL i de l’activisme en general en relació a Internet és com aconseguir recursos, particularment econòmics, per fer possible la seva tasca.

En aquest blog ja he explicat diverses vegades, sobretot des de l’aparició del fenomen crowdfunding, alguns dels canvis que s’havien produït en relació als processos de captació de fons en els temps de la xarxa. Un dels més significatius és que en el passat l’objecte a finançar era l’organització mentre que actualment és més habitual que el finançament se sol·liciti per fer possible un projecte concret. I això es fa especialment visible quan s’intenta captar nous donants. Per descomptat que el finançament directe a entitats no ha desaparegut i que el destinat a accions concretes no és nou, però el canvi de tendència i de pes del primer cap al segon és cada cop més palpable. Fins i tot a la pròpia xarxa. Us comento un cas que m’ha sorprès i que em sembla rellevant.

Suposo que a aquestes alçades de la pel·lícula tothom coneix Change.org, la plataforma de campanyes. Des dels seus orígens i fins fa no massa, el model de negoci de Change.org -que es defineix com a empresa social i està certificada BCorp- consistia a presentar a les ONG potencials nous donants (leads, en l’argot del sector) d’entre els signants de les campanyes i cobrar de les ONG un tant per lead.

Fa unes setmanes, però, Change.org va anunciar que canviava aquest model de negoci: abandona la intermediació entre signants i entitats i passa a oferir eines clàssiques de crowdfunding a les persones i entitats que gestionen campanyes a la plataforma, quedant-se un 5% de la recaptació.

D’entrada el moviment és més que natural. Més d’una vegada he sentit gent que es preguntava per què en el marc d’una mateixa campanya calia fer servir dues plataformes diferents per a recollir diners o adhesions. Per descomptat, hi ha campanyes que no necessiten diners (com hi ha projectes que no necessiten adhesions), però n’hi ha que sí. I, de fet, quan es tracta d’activisme que pretén generar incidència d’un cert nivell i, per tant, mantenir un llarg recorregut, és improbable que es pugui fer sense diners. Així doncs, que Change.org permeti als activistes finançar-se és del tot natural.

La pregunta rellevant, però, és la següent: per què no afegir aquesta opció a la font de finançament que Change.org ja tenia en comptes de substituir-la? Segons les seves pròpies paraules:

To enable us to focus on building these fundraising tools, we will be phasing out our Sponsored Petitions advertising product over the next 6 months.

La traducció planera vindria a ser que les campanyes promocionades no funcionen. I això, en una plataforma que té més de 150 milions d’usuaris només pot voler dir una cosa: que aquests usuaris no han respost positivament quan se’ls ha suggerit posar-los en contacte amb una o altra entitat. L’altra opció és que les organitzacions no hagin comprat la idea, però diria que el pes principal recau a la banda dels usuaris. Potser des de Change.org Espanya ens en poden dir alguna cosa més.

Total, que Change.org deixarà d’intermediar entre persones i entitats i deixarà que la feina d’aconseguir donants recurrents (o socis o com se li digui en cada cas) recaigui en les pròpies organitzacions a partir del procés clàssic de muntar una campanya d’activisme finançable, aconseguir que nous donants hi participin i a partir d’aquí treballar-ne la fidelització.

Per cert, per si us interessa, per tal de poder iniciar una campanya de crowdfunding (que en el cas de Change.org no són de tot o res), cal que la vostra petició tingui almenys 500 signatures. Ah, i això quan s’obrin el crowdfunding a nivell internacional, que per ara només és actiu als EUA.

Així que ja ho sabeu, el botó per fer un donatiu genèric al vostre web està molt bé, però a la que sortiu d’aquí sempre necessitareu explicar d’entrada per a què voleu els diners que demaneu.

Actualització 06/09/2016: Change.org ha publicat un nou article on el seu fundador explica una mica més els seus plans futurs. A més del crowdfunding, oferirà als promotors de campanyes pagar per fer-ne difusió (i així aconseguir més signants) i acceptarà també donatius directes per a la pròpia plataforma.

Alhora, arrel d’haver publicat aquest post, he rebut algun comentari solvent en què se’m deia que el tradicional servei de captació de leads per a entitats a Change.org li funcionava prou bé i que, en aquest sentit, el canvi de rumb és, sobretot, filosòfic. Això sí, es coincidia amb la tesi que les accions concretes es financen més fàcilment que no pas les organitzacions.

Combinant totes dues informacions, la meva conclusió és que Change.org fa un pas cap al replegament sobre si mateix, centrant-se en autoenfortir-se més que en ajudar a enfortir altres organitzacions (que és el que feia amb el seu servei de leads). D’alguna manera ve a dir que si els usuaris de la plataforma (tant promotors com signants) tenen diners i en volen donar, que se’ls gastin a la plataforma (campanyes promocionades o donatiu directe) o a través de la plataforma (crowdfunding) deixant la corresponent comissió.

Per descomptat, tothom és lliure de fer a casa seva el que cregui més convenient però la meva percepció és que en aquest moviment hi ha una pèrdua global neta per a les “forces i processos de transformació social”: menys treball en xarxa, menys complicitats, menys sinergies, menys potencial de transformació instal·lat.

//changeorgblog.squarespace.com/post/150-million-people-fundraising-for-change

Viewing all articles
Browse latest Browse all 35

Latest Images

Trending Articles